Utrustning för hemmabryggning med hög kvalitet
Det är nu för tiden ingalunda svårt att frambringa sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, och en gummitätning tillsammans med ett jäsrör.
Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda redskap. Det finns självklart mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.
Kjeld betonar också hur centralt det är med hygien. Allting som kommer i bekantskap med vin och frukt måste vara rent. All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är även två medel som är alldeles ofarliga att använda.
För att erhålla bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en grundlig sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att tillämpa soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker utförligt) kan influera syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara noggrann med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det självfallet en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är don som delar frukten alldeles för mycket.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.