Användbara råvaror vid vinbryggning
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns även prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.
Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad bör spana de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad av välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.
Det finns inte ständigt tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Således kan de alltid förvaras djupfrysta för senare användning. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär samt rönnbär.
Men när det inte jämt är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.
Det är dessutom ypperligt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan ha i åtanke att äppelmust är ypperligt att brygga vin på.
Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara relativt dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.