Att brygga eget vin kräver förberedelser
Hemmaframställning av vin är en bok som noggrant förklarar hur vinberedning går till. Författaren till boken, Kjeld Erlandsen betonar bland annat vikten av god förberedelse före vinbryggningen. Det är angeläget att ta förberedelserna med stort allvar. Det gäller såväl nybörjare som de med längre erfarenhet av vinbryggning. Varje bryggsats är nämligen exklusiv och slarvas det med någonting så kan det stundvis influera slutresultatet påtagligt.
Först och främst bör man bringa struktur i processen genom att skriva upp allting som behövs fram till fulländad produkt. Gör en lista över alltsammans som bör köpas. På så vis får man en tydlig överblick och eliminerar risken att missa något väsentligt. Kontrollera dessutom att den utrustning som ska användas är fräsch och att den givetvis funkar.
Att vara bra förberedd kan bespara dig många felaktigheter under processens gång, och dessutom undgår du att kanske tappa humöret på vägen. Läs för den skull utförligt samtliga bruksanvisningar (om så finnes) för varje enskilt område. Att läsa bruksanvisningar efter bryggning är ju inte optimalt, om än bättre att inte läsa alls med tanke på att det kan underlätta inför kommande bryggning.
Att föra någon typ av bryggjournal är att föredra. Allting som tillsätts bör noteras. Tänk ifall du exempelvis förmå brygga drömmarnas vin som du så gärna vill brygga på nytt, men som du inte minns hur du gjorde. Detsamma gäller för odugligt vin. Vad gick snett i processen? Med hjälp av en bryggjournal kan du lätt spåra moment och tänka om inför kommande bryggning.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.