Att brygga sitt eget vin
Att allt fler personer brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en rafflande procedur som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.
Det allra första steget är att planera processen, och att införskaffa ett lämpligt kärl. Reflektera även över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att få ett gott resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken variant av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på massa olika bär och frukter.
Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det viktigt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör inte användas till bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en utökad risk för mögel.
Mosa därefter bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.
I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten ska vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noggrann med att röra om.
Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras olika och på förpackningarna anges oftast hur man ska göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.
När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ytterligare ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.
Mät med ochelemätaren igen för att kolla sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.