Brygg ditt eget vin hemma
Med tiden har förutsättningarna för hemmabryggning av vin blivit bättre tack vare att vinsatser och utrustning blivit bättre. Den som önskar producera gott vin utan att behöva fundera på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel handla färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer olika vinsatser med varierande smakuppsättningar.
Följer man bara noggrant de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är lite mer rutinerad och har bryggt vin själv förr kan experimentera lite mer. Att framställa vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som flera föredrar även om riktigt vin faktiskt måste innehålla vindruvor enligt EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att förvara de dunkelt och svalt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är väldigt centralt att vattnet är ordentligt rent. Gert Strand AB saluför aktivt kol som är briljant för att rena vatten. Det är effektivt att sila vattnet via granulerat aktivt kol alternativt att använda pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur samt dess area i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den bör ha ett vattenlås med placering intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och om hinken inte är nog stor så kommer mäsk pysa ut genom vattenlåset.
Efter förjäsningen måste vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att underlätta tappningen från en hink till en annan så är det en bra idé att nyttja en så kallad sughävert. En annan viktig utrustning är en oechslemätare som används för att dosera sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett utmärkt instrument som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren ska man beakta att det inte endast är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Det beror på att varierande bär och frukter består av annorlunda mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att manövrera bryggningen åt rätt riktning. Mät upp ca tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet.
Det är värt för ordningens samt processens skull att utförligt föra in mätuppgifter i en ingående bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken markant att i slutändan bli förvånad över vinets smak. Var noggrann med att även smaka av vinet och låt det skänka smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i ungefär 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ännu en gång när jäsningen är klar.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.