Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
En central ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks fortskrida en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann en aning olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.
En del menar att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det minsann inte spelar någon roll.
Något man måste minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl igen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation igen.