Experimentera att göra mousserande vin
Att tillreda sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad arbetsgång om man väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Också mousserande vin kan göras från en antal annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att begagna en god kvalitet alla druvor alster för att göra champagne.
Man kommer att tarva en hydrometer före du börjar tillverka din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska kap på webben.
Det är angeläget att utgångspunkten visar emellan 1, 070 samt 1, 080 samt inte högre.
Därjämte behöver man ett grundläggande hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag rekommenderar att du nyttjar ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.
Man behöver också en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav andra drycker kräver bubbel flertal faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att flytta vinet till en flexibel hink.
Vinet skall vara lite grumligt, om ej addera lite jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en mix av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men djupt, i vinet.
5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, deplacera vinet bums till champagneflaskor använd bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna lodrät på en kylig plats i 3 månader.
Vinet ska vara färdigt nu med speciell bottensats på botten, om ej låt stå i ytterligare en månad alternativt tills det är kristallklart.
Sedan denna cykel låt dem stå i kyl vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla dra ner jästen när du häller upp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell operation där det flesta utav innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt fason.
Såvida du inte är en champion på denna handlag kan detta kanske vara ett bra tips:
Hastighet är det väsentliga i denna operation om man önskar behålla det mesta utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som man också vinklar samt ta bort locket på flaskan.
Det tar lång exercis att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när man öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som krävs som grund till detta, alla tillbehör för detta hittar du enkelt på Internet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.