Gör ditt mousserande vin hemma
Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en oerhört krånglig procedur om du väljer att producera det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Men det finns en alternativ procedur som skänker fantastiska resultat med ett minimum av möda.
Även mousserande vin kan produceras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en god kvalitet samtliga druvor produkt för att tillverka champagne.
Innan vi startar vill jag att det finns ett enklare sätt som också framställer ett godare vin. Köp en vinsats från Prestige Classic vinsats på hembryggning.se, prisad.se eller liknande marknadsplats.
Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan inhandlas tämligen billigt på nätet.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej högre.
Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.
Du behöver även en kapsyltång och en del hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.
Vinet bör helst vara en aning grumligt, om inte tillägga en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en primitiv sockerlag innehållandes 25 gram rörsocker per liter vin.
För att åstadkomma denna sirap, värm en mix av en del vatten samt två andelar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, varsamt men grundligt, i vinet.
5)
Kommande moment är buteljering med hävert, överför vinet omedelbart till champagneflaskor använd uteslutande flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ännu en månad eller till dess det blir kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en skör process där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte gör det på korrekt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta troligen vara ett bra tips:
Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som grund till detta, samtliga tillbehör för detta hittar du lätt på internet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.