Hemmabryggning av vin är en gemytlig och kul hobby
I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur roligt det faktiskt är att brygga eget vin. Hans intresse åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat skilda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större vidd ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag otaliga hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.
Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större vidd bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således möjlighet att ge vinet en distinkt riktning redan från start. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är bra därför att det är billigt utan därför att det är underhållande att förfina sin helt egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men också tjäna som underlag åt allehanda vinklubbar.
Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas otaliga möjligheter. Varför till exempel inte använda ett par flaskor vitt vin att sjuda fisken i?
Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han menar vara värda att förmedla.
Den här boken är speciellt betydelsefull på så vis att det finns väldigt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en motsvarande noggrann och grundlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan ger dessutom tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.
Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är fullständigt beroende av bryggprocessen. Men en väsentlig tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.