Kom igång med vinbryggning hemma
Den som vill brygga smakligt vin hemma har många tips att hämta i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin. Det är en betydande och uttömande bok som består av en hög nivå av expertis. En del hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en enorm utveckling inom vinframställningen hemma. Många kunskaper och erfarenheter har ärvts av den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har också utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Flera nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar åt att förgylla vinframställningen. Särskilt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flera hem som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som mening att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan även tjäna som bra underlag åt mångahanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är verkligen skojigt att förfina sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt gemytlig hobby.
Många ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har flera resonerat att det emellanåt är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer svängrum att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte reflektera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett gott tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många personer i bryggarlag. Det kan bli ett utmärkt tillfälle att mötas och umgås, och hjälpas åt och utväxla erfarenheter sinsemellan.
Därtill ger Erlandsen tips om att utförligt planera vinprocessen. Det är angeläget att skriva upp allting som ska användas och kontrollera att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli tämligen förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer alltsammans komma i korrekt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har vanligtvis en form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara många misstag. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att granska vad som möjligtvis gick fel.
En annan mycket betydelsefull del i processen är att skriva ner alltsammans som tillsätts och när i processen det sker. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra för att lokalisera vad som möjligen kan ha gått fel. En bryggjournal kan så klart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt utomordentligt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.