Mängder av tips i Hemmaframställning av Vin
Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fylld med mängder av goda tips och råd.
Vin är en enastående härlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda sammanhang. Och annorlunda sorter passar olika bra till annorlunda mat o.s.v. Det gör att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men så klart också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hem. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är ganska lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självförtroende precis som inför allt övrigt vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilldragande att man kan spara tämligen mycket slantar på att brygga eget vin.
Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oavbrutet förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oupphörligen åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noggrant skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju faktiskt tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras grundligtt före bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.
För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.
Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.