Nödvändig utrustning för hemmabryggning
Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp flertal goda tips för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det så klart vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Särskilt är det på sin plats att uppmärksamma hävert och oechslevikten.
För att underlätta omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av ett par rör, en slang som har tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar för samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp cirka 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ner ¾ i vinet och därpå ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.
Det är betydelsefullt att alltid göra rent häverten efter bruk. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier.
Stundvis händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte anser att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.
Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara tillräckligt stort så att oechslemätaren ges plats. En tillräcklig volym på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Annorlunda frukter samt bär utgörs av annorlunda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.