Om vinbryggning och dess råvaror
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.
Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör spana de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte prova att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.
Det finns inte ständigt tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för senare bruk. En del råvaror bör faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.
Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man införskaffa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.
Det är dessutom utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.