Så lyckas du med hemmabryggningen
Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör exempelvis undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flertal vinbryggare att nå enastående resultat.
Hemmaframställning av vin är en mycket ingående bok som börjar med att belysa att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika moment.
I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera på skogsturen.
Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att finna många vilda bär. Han nämner varierande slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.
Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man rätt så raskt att vin kan smaka oerhört olika. Frukt och bär ska självklart vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning
I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges också förslag på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och komplement som kan vara nyttiga.
En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis köpa aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att förädla vattnet från mångahanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.