Smidig och enkel vinframställning
Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin endast kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massor speciella varierande processer av vinframställning.
De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därefter också till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis även spridits till resterande världen.
Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan ske i våra hem. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att prova allehanda varierande bär, frukter samt juicer. Det skänker också möjlighet att lära sig nya och olika recept.
Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att höja alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett helt utmärkt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir oftast bra resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.
En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara noggrann med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och fräsch utrustning enormt viktigt.
Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.
Man bör ha i åtanke att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att pröva olika jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.
Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.
Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser oerhört rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.