Vin på bär och frukt
Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att utförligt planlägga sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.
Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på diverse bär och frukter.
Om man använder sig av till exempel bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla undan dåliga bär samt rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en markant mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.
När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noggrann med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Var noggrann med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter användning. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig särskilt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.