Hemmaframställning av vin – att tänka på
Att brygga eget vin är en angenäm sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och dessutom genom skiftande jästekniker och övriga faktorer.
En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom över lag billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som får gastronomisk förtjusning över att få nyttja vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många olika vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.
Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.
Därutöver medföljer ofta bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen förskona många förargelser samt fel.
Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.
Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och dessutom oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt komplicerat att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det genererar en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer rutinerad kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.